Благоевград и още четири общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, са

...
Благоевград и още четири общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, са
Коментари Харесай

Защо не работи депото за отпадъци в Благоевград?

Благоевград и още четири общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, са обединени в съдружие за създаване и ръководство на районно хранилище за боклуци
Реализацията му беше на ръба заради забавени периоди и неточно подадени планови оферти . В последна сметка със средства от ПУДОС и МРРБ за 23 милиона се построи частта за депонирането на отпадъците, а с европейско финансиране започна строителството на система за рециклиране и компостираща апаратура. Към момента обаче депото не работи, няма и оператор “, декларира в изявление за БНР изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева. Причината по думите й е, че публичната поръчка за възлагане на тази активност е направена еднолично от някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов, без да е получил единодушието на другите четири общини в сдружението .

Справка в уеб страницата на община Благоевград сочи, че фактически през октомври месец поръчката за избор на оператор за употреба и стопанисване на Регионалната система за ръководство на отпадъците в район Благоевград е прекъсната с решение на новия кмет на Благоевград Румен Томов. Прогнозната й стойност е била 6,1 млн. лева с Данък добавена стойност . За реализатор е бил определен консорциум „ Регионално хранилище – Благоевград 2019 “. Участници в него са „ Център за преработване “ (с 66% дял в него), „ Ресурс Фонд “ и „ Еко Комюнити “ – с по 17% дял.
На 19-ти декември въпросният консорциум е подал тъжба в Комисията за защита на конкуренцията против решението за преустановяване на процедурата. Днес (6.01.2020 г.) Комисия за защита на конкуренцията е образувала произвеждане по нея, което значи, че казусът с депото не е решен.
За повече уточнения по проблема Actualno.com потърси кмета Румен Томов.
Г-н Томов, през септември месец бе намерено новото районно хранилище за боклуци, правилно ли е, че към момента не работи?
Не работи, да.
Как се стигна до такава степен - да се вложат толкоз доста пари в това оборудване, а то да не се употребява?
Имаше неточно оповестена социална поръчка за избор на оператор на депото, еднолично от община Благоевград, в частност от предходния кмет. На Общо заседание на общините, които са в съдружие за депото - Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, се взе решение договорът с определения реализатор да не се подписва, защото не е спазена процедурата за възлагане на социална поръчка. Тоест, петте общини е трябвало да се съберат и да вземат решение за възлагането й.
Те е трябвало да упълномощят и кой да я организира евентуално?
Точно по този начин. Или да упълномощят кой да я организира, или да я проведат дружно като районно съдружие.
В случая е било най-изгодно да я организира община Благоевград, защото депото е на нейна територия?
Да, а и е с максимален дял в сдружението. На тази база се взе решение договорът да не бъде подписван, а публичната поръчка да бъде прекъсната. Петте общини взеха решение оперирането на депото да се разпореди на общинската компания " Биострой " ЕООД – Благоевград. Предстои гласоподаване на Общинския съвет по отношение на заложените средства за закупуване на техника. След като се утвърди бюджетът, ще бъде закупена техника и ще почне оперирането на самото хранилище.

А контракт за какво към момента няма подписан с нея?
Изборът е с непосредствено възлагане. Договорът не е проблем. Нека да се утвърди бюджетът първо.
Очаквах различен отговор - че не сте сключили контракт, тъй като консорциумът, който е спечелил поръчката, само че не е сключил контракт, апелира решението за прекратяването й пред Комисия за защита на конкуренцията. С днешна дата по жалбата му има формирано произвеждане?
Възможно е, да. Но аз не мисля, че с това обжалване ще има някакъв проблем, защото от правна позиция не е спазена процедурата по възлагане. Не може еднолично една община да организира такава социална поръчка.
Тоест, смятате, че задоволително добре е аргументирано това преустановяване?
Да. Направени са нужните съвещания, нужните диалози с кметовете на петте общини, има подписани документи за единодушие за неподписване на този контракт и за възлагане на " Биострой ". От тази позиция всичко е обикновено и аз съм спокоен.
Малко необичайно е, че поръчката е стартирана и приключена при вашия предходник, само че не е била финализирана с контракт?
Вероятно са мислили, че няма да има проблем с избора. Тоест, остарелият кмет ще си продължи ръководството на общината, тъй като договорът ми беше показан на втория ден, откакто встъпих в служба.
А той не е ли могъл да си подписа контракта?
Не мога да ви кажа, не съм наблюдавал датите.  
Впечатление прави, че цената, на която сте се споразумели петимата кметове, е 28.90 лева на звук. А цената, която е дал консорциумът, е 28,70 лева на звук без Данък добавена стойност. Ако цената, на която сте се договорили, е без Данък добавена стойност, то тя е по-скъпа?
Вижте, това е остаряло решение на петте общини, да бъде на тази цена. Що се касае до контрактуваната цена, в случай че се прочете деликатно контракта, ще видите, че всяка година е допустимо нарастване от най-малко 10% над цената. А в случай че изпълнителят предложи повече, то договорът може да се приключи. Така, че във времето на тези осем години, за които е договорът, е допустимо да отиде на доста по-големи размери. Докато при реализатор общинска компания, това няма по какъв начин да се случи. От тази позиция е взето това решение.
Къде се депонират в този момент отпадъците на Благоевград?
По остарялата скица - в Костинброд.
А на другите общини?
Не мога да ви кажа. Предполагам, че са намерили някакво решение, което е преференциално за тях.
Кога да чакаме, че може да проработи новото хранилище?
Нека Общинският съвет да ни одобри бюджета в края на януари. За тогава е планувана сесия. След това ще предприемем закупуване на техника. До месец след приемане на бюджета би трябвало да се оправим.
Ще се усети ли облекчение за локалното население в бъдеще. А тазгодишната такса боклук би трябвало към този момент да е призната?
Да, призната е и няма нарастване. Същата е като предходната година. Нека да проработи цялото хранилище, с всичките му съоръжения и последователно ще създадем разбори за разноските. Тогава ще може на създадем калкулации дали би трябвало да се усилва такса боклук, или не. Не е правилно в този момент да кажем дали ще се усили или понижи, като нямаме данни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР